Dieren in de Stad - Leiden en omgeving
Dieren zijn overal, ook in de stad. Maar welke dieren leven er zoal in Leiden en omgeving? Dick de Vos, IVN-natuurgids en sinds 2010 gemeenteraadslid voor de Partij voor de Dieren, stelt er in dit boekje een aantal voor.
Nancy de Heer: Dick is ambassadeur van onze stichting Stem voor Dieren en daar zijn we trots op. Zo ook op het geweldige boekje dat hij geschreven heeft. Het geeft een perfect beeld van wat er allemaal rondom ons huis, in de tuin, langs en in het water en in parken kruipt, zwemt en vliegt. Ze zijn ontroerend en tegelijkertijd grappig beschreven. Aan het eind denk je: hè…wat jammer dat er niet meer dieren zijn."
Yvonne Kroonenberg: Juweeltjes in 200 woorden. Let op deze columnist.
Maarten ‘t Hart: Dick de Vos doet zijn achternaam eer aan met deze literaire dierenportretten.
Natuur in de Stad - Bijles voor burgers
Natuur in de Stad is de tweede bundeling van natuurcolumns van Dick de Vos, IVN-natuurgids en fractievoorzitter namens de Partij voor de Dieren in de gemeenteraad van Leiden.
De columns, die eerder verschenen in het Witte Weekblad gaan over planten en dieren in de stedelijke omgeving, met Leiden en omgeving als voorbeeld. Ze zijn informatief, deels politiek, maar ook met humor en soms zelfspot geschreven.
Marianne Thieme schrijft in haar voorwoord: Meer dan ooit kiest de natuur de steden als toevluchtsoord. Er wordt minder gespoten met insecticiden, er wordt minder gejaagd, er zijn minder monocultures zoals het oneindige raaigras dat ons laagland teistert op het platteland. In de stad groeit de biodiversiteit tegen de verdrukking in. In ons land is van de oorspronkelijke biodiversiteit nog maar 15% over van wat het was, maar wat er resteert vlucht naar de stad omdat het elders veel slechter toeven is voor wie niet tegen gif, monocultuur en jagers kan. Het is geen compliment voor de stad, maar wel een uitdaging. Dick de Vos inventariseert alle vluchtelingen die in en rond de steden een veilig heenkomen zoeken en doet dat gedegen en humorvol.
Jelle Reumer, bioloog en publicist: Het stedelijk gebied is qua aantal hectares ons grootste ecosysteem en daar kan niet genoeg over geschreven worden. Dick de Vos kan dat als geen ander. Met humor en soms een vleugje sarcasme maakt hij heerlijke stukjes over het natuurgebied dat begint bij de voordeur.
Maarten en Eva Biesheuvel: Als je dit boekje leest, besef je pas goed hoe blij we moeten zijn met natuur in de stad. Knap gedaan, en ook de fotos zijn schitterend.
Bomen in de Stad - De mooiste van Leiden
Dit boekje is een verzameling columns die zijn verschenen in het Witte Weekblad van Leiden in de jaren 2017-2018. In elk stukje staat een boom centraal waaraan een verhaal vast zit. Het gaat om monumentale of markante bomen in (en om) Leiden. Voor deze bundeling zijn de stukjes geactualiseerd en voorzien van noten. Het is de laatste in een reeks die begon met Dieren in de Stad (2015) en Natuur in de stad (2016). De foto’s zijn gemaakt door de bekende Leidse bioloog en paddenstoelenkenner Hans Adema. Met een uitgebreide inleiding en een sympathiek voorwoord van burgemeester Henri Lenferink.
Stadsbomen zijn eilandjes van biodiversiteit: op de bladeren leven bladluizen, achter de schors vind je spinnen en vogels bouwen er hun nest. In dit boekje zien we hoe iedere boom (groot of klein, in- of uitheems, breed uitwaaierend of ingeklemd) een ander soort eilandje vormt.
Menno Schilthuizen, hoogleraar Kenmerkevolutie en Biodiversiteit aan de Universiteit Leiden
Met zijn columns over bomen draagt Dick de Vos eraan bij dat steeds meer mensen zich bewust zijn van het belang van het behoud van bomen in de stad. Iedereen kan nu zelf op ontdekkingstocht gaan en zich laten inspireren door zijn in dit boek verzamelde verhalen.
Rinny E. Kooi, botanisch curator Singelpark Leiden