Op veler verzoek is hier toch nog een vijfde deel uit de serie Voorschotense Verhalen. Zij spelen zich in dit deel af van het uiterste puntje van de gemeente in het noorden, bij de grens met Valkenburg, tot de Veurseweg in het zuiden.
We komen van noord naar zuid tegen: groene stroom aan de Valkenburgseweg en ijspret aan de Rijndijk, de Leidseweg bij Groot en Klein Stadwijk, tot 1960 heel landelijk; de huidige rotonde was een melkbocht voor koeien.
Langs de Schoolstraat lag de Pilatusbuurt en stonden hier en daar verborgen huisjes. In de straat zelf woonden twee sociaal voelende dames en bevonden zich een smederij en een wagenmakerij. De straat komt voor op een oude gravure. Tegenover de Dorpskerk stichtte freule Gevers Deynoot de naar haar genoemde school. Timmerman Groenewegen stond aan de basis van een doe-het-zelfwinkel en voormalig boterboer Cor Waaijer pionierde met buitenlandse kaas. De Schoolstraat eindigde bij tramhalte Centrum, nu Deltaplein.
De splitsing met de Voorstraat stond bekend als de Hoek van Wassenaar. Aan Veurseweg en Papelaan had de familie Oudshoorn expeditiebedrijven. Uitspanning Overbosch, die ook ansichtkaarten verkocht, werd slijterij en wijnhandel. Het inrijhek van Bijdorp is er nog; het theehuis verdween. De Papelaan West veranderde van tolweg tot ‘dienweg’. ‘Bloemenvreugd’ werd autovreugd en bij Duivenvoorde staan burchten op palen. Weer verder het ‘huisje van Seegers’ en een hekwachterswoning aan de Horstlaan. Tot slot het petit-restaurant ‘Het Eiland van Ome Nick’.
Los van deze wandeling nog de geschiedenis van de Oranjevereniging, een stuk over Voorschotens romanschrijver Jilles Limburg en de jeugdherinneringen van Piet Versteegen aan het Voorschoten van een eeuw geleden.
Jan H. M. Sloof (1944) is gepensioneerd archiefmedewerker van het Hoogheemraadschap van Rijnland en vertelt graag over zijn geboortedorp Voorschoten. Kennis daarvan deed hij vooral op bij het inventariseren van archieven en verzamelingen, en door verhalen van oudere Voorschotenaren. Zijn voorgaande vierdelige serie Voorschotense Verhalen was een groot succes.