Twintig geïllustreerde verhalen geven een beeld van Voorschoten in de tijd van onze ouders en grootouders.
Van dr. Trenkler worden prentbriefkaarten van rond 1900 getoond. Er zijn nieuwe ontdekkingen over de achtergrond van het schilderij Molens aan de Vliet. Roodakkers brandstoffenhandel aan de Molenlaan komt voor het voetlicht. Een deel van de Veurseweg rond Klein Rouwkoop wordt beschreven, met bijzondere illustraties. Steinebach Brood, Banket en Patisserie krijgt aandacht.
Voorstraat 25, de plek voor distributieradio, groeide uit tot hifi-centrum. Buurtschap Steenen Muur geeft zijn naamgeving prijs. Tuinder Van den Bos leed enorme schade bij een ontploffing nabij kasteel Duivenvoorde in 1945. De oude bebouwing van de Molenlaan en de Kerksloot komt aan de orde. In het verleden blijkt een deel van de begraafplaats bij de Dorpskerk omgezet te zijn tot Kerkplein.
De Zilverfabriek, met zijn vroege vorm van sociale voorzieningen, had grote betekenis voor Voorschoten. Zes oud-medewerkers ervan vertellen over hun tijd in de fabriek: Jan Nieuwenburg, allround vakman in zilver; Arie Vis, gouden zilvermonteur; Jan en Joke Goulooze, vakgenoten in zilver, goud en email; Jan Reijken, zilversmid, stempelmaker en ontwerper; Pieter van Kooij, ‘fabrieker’; Piet Taal, monteur in goud- en zilverwerken.
Van de zes generaties Brauckman die in Voorschoten woonden, blinken er twee uit als zilversmid en tekenaar. Met behulp van antieke lantaarnplaatjes en oude glasnegatieven wordt een beeld gegeven van huis en tuin toen Stadwijk in gebruik werd genomen als kindertehuis. De bundel wordt afgesloten met een beschrijving van een deel Rijndijk ten oosten van de Haagsche Schouwbrug.
Jan H. M. Sloof (1944) is gepensioneerd archiefmedewerker van het Hoogheemraadschap van Rijnland en vertelt graag over zijn geboortedorp Voorschoten. Kennis daarvan deed hij vooral op bij het inventariseren van archieven en verzamelingen. Hij is auteur van een fors aantal artikelen en boeken.