Vijfentwintig geïllustreerde verhalen geven een beeld van bedrijvigheid in Voorschoten in de tijd van onze ouders en grootouders.
G. van Egmond toont Voorschoten in oude prentbriefkaarten en de familie Besuyen passeert de revue als tolwachters en fietsenmakers.
In dit dorp werd kunsthoorn geproduceerd, werden aluminium ladders gemaakt en reeds in 1923 met de verkoop van automobielen begonnen.
Leden van de familie Berkhuizen maakten zich verdienstelijk als kuiper, zilver- en goudsmid en huisschilder.
Schilderswinkels en drogisterijen (Verdoorn) gingen vaak samen.
Huisschilder W.H. Ju was ook bedreven als tekenaar.
Siem Jongeneel had meer dan duizend Solexen in onderhoud. Ook drie generaties Roest en twee generaties Van Vliet zaten in de rijwielhandel, terwijl de familie Van der Peet dit vak beoefende naast dat van leidekker en electricien. Schooneveldt was vakman schoenmaker en met Duijzers begrafenisondernemer.
De bakkerij van Verhoog op een historische plek in de Treubstraat is al een eeuw springlevend. Voorschoten kende broodbezorging van Van Rooyen met behulp van prachtige ponywagens.
Van den Hoek was bekend als ziekzoeker bij bollenkwekers en als bloemsierkunstenaar met een prachtige winkel.
Voorschoten kende een aantal groentetuinders, onder andere P. Segaar aan de Steene Muur, C. van der Valk met zijn ‘stukje Westland aan de Leidseweg Noord’ en ‘De Koning van Veur’ bij de Knip. De familie van Os telde vier generaties slagers.
De familie Vreeburg zette vakkundig de slagerij van M. van der Valk voort. Slager Grundeken verplaatste zijn slagerij naar het deftige baljuwhuis, terwijl slager Slewe veel tegenstand bij zijn vestiging ondervond van ‘gefortuneerde bewoners’.
Als toegift een artikel over de diverse grenspalen in Voorschoten
Jan H.M. Sloof (1944) is gepensioneerd archiefmedewerker van het hoogheemraadschap van Rijnland en gepassioneerd verteller over zijn geboortedorp Voorschoten. Kennis daarvan deed hij vooral op bij het inventariseren van archieven en verzamelingen. Hij is auteur van een fors aantal boeken.