In deze bundel, een vervolg op Voorschotense verhalen - Tien pareltjes uit de vorige eeuw, staan vijftien verhalen over Voorschotens rijke culturele verleden. Ze zijn voorzien van unieke illustraties.
Er komen diverse ontwikkelingen aan de orde die hebben bijgedragen aan het karakter van het dorp, zoals de oude straatverlichting en de opkomst van de bloembollencultuur in de negentiende eeuw. Films in en over Voorschoten geeft een beeld van wat er hier in het verleden is vastgelegd. In Bestrating in het centrum van Voorschoten zie je hoe wegen stapje voor stapje werden aangepakt. De befaamde elektrische Blauwe Tram, voorafgegaan door de nostalgische stoomtram, was ook in Voorschoten populair.
Ook bijzondere personen uit het dorp komen weer aan bod. Zadelmaker-behanger Brussé had in de Voorstraat een florerend bedrijf had en stapte na Wereldoorlog I over op carrosseriebouw. Regionaal bekend was de kleurrijke kruidendokter De Haas. Een bijzonder verschijnsel op de boerderij van Warmerdam was het hooien met een slee. Het echtpaar Van der Schinkel-Zuiderduin was hier 43 jaar dienstbaar in het onderwijs.
En natuurlijk worden weer diverse schilderachtige plekjes uit heden en verleden beschreven, zoals het huisje van Spiegeler en het tolhuis, en een verdwenen stukje van het oude centrum, Vinkensteeg & Vinkensloot. Een unieke plattegrond van de Schoolstraat in 1731 geeft zicht op het parkachtig landschap bij het oude centrum. Een foto van de Oranjepolder toont een vreemd verschijnsel in het landschap. Aan de hand van prentbriefkaarten van Paap maken we een wandeling door Voorschoten. In Huisjes bij de Dorpskerk zien we de ontwikkeling van de woningbouw van de Diaconie.
Jan H. M. Sloof (1944) is gepensioneerd archiefmedewerker van het Hoogheemraadschap van Rijnland en vertelt graag over zijn geboortedorp Voorschoten. Kennis daarvan deed hij vooral op bij het inventariseren van archieven en verzamelingen. Hij is auteur van een fors aantal artikelen en boeken.