Bij het inventariseren van Voorschotense archieven en verzamelingen en verbonden aan plaatselijke oudheidkundige verenigingen kwam Jan Sloof prachtige gegevens over de geschiedenis van Voorschoten tegen. Deze bijzondere gegevens heeft hij verwerkt en bijeengebracht in een boekje. Het bevat tien verhalen over Voorschotens rijke culturele verleden. Ze zijn voorzien van unieke illustraties.
Aan de meer dan acht eeuwen oude jaarmarkt – paardenmarkt is een diepgaand onderzoek gewijd. Aansluitend volgt een hoofdstuk over smederijen in Voorschoten.
Eén hoofdstuk is geschreven door Jacob Lucas Verhoog (1878-1952). Hij was tekenaar – ontwerper bij Van Kempen & Begeer (Zilverfabriek). Hij vertelt in een mooie schrijfstijl hoe Voorschoten er in de negentiende eeuw uitzag.
Vervolgens wordt geschiedenis van de Ambachtstekenschool van het Nut (1876-1960) beschreven. Deze avondschool is voor vele Voorschotense jongens de basis van hun loopbaan geweest.
In “Levenslint” geeft Enna Aletta Deurloo(1897-1937) een treffend beeld van het reilen en zeilen in het “Wapen van Voorschoten” en over haar familie; de uitbaters.
Het stuk “Voorschoten, Bootjes en Vrouw Den Broeder” geeft aan hoe onze voorouders met weinig middelen het hoofd boven water hielden.
Er wordt verslag van onderzoek gedaan naar de korenmolen (1559-1939) van Voorschoten.
Voorts wordt de geschiedenis van de prentbriefkaart in Voorschoten in twee hoofdstukken ‘beeldend’ beschreven.
Tenslotte worden voor het eerst twee bijzondere dorpsgezichten (tegelschilderijen) besproken van Voorschoten in 1892.
Jan H.M. Sloof (1944) is gepensioneerd archiefmedewerker van het Hoogheemraadschap van Rijnland en vertelt graag over zijn geboortedorp Voorschoten. Hij is auteur van een diverse artikelen en boeken.