Over het boek
Wie in Leiden door de stad wandelt, wordt op heel veel plekken herinnerd aan het vakonderwijs. Het is door de eeuwen heen een motor geweest voor de sociale en economische ontwikkeling van de stad. Maar de waardering voor vakmanschap en voor vakonderwijs neemt zienderogen af. Steeds minder jongeren kiezen voor een beroepsopleiding. Een boek over de ontwikkeling van het vakonderwijs in historisch perspectief kan bijdragen aan het hernieuwen van de belangstelling ervoor.
Van gilde tot ROC begint bij het leren van een vak in gildeverband in de veertiende eeuw en eindigt bij het beroepsonderwijs in de eenentwintigste eeuw.
Het Leidse vakonderwijs staat centraal. Er zijn bijzondere verhalen over gilden en scholen te lezen, gebaseerd op nog niet eerder gebruikt archiefmateriaal. Daarnaast worden landelijke ontwikkelingen behandeld om beter te begrijpen wat zich lokaal afspeelde. Deze studie biedt zo het eerste complete overzicht van de landelijke én lokale ontwikkeling van het vakonderwijs.
Deze versie van het proefschrift wordt uitgebracht voor een breder publiek. Het is extra interessant voor liefhebbers van Leidse geschiedenis, voor historisch-pedagogen, voor leraren beroepsonderwijs en voor wie in landelijk beleid beroepsonderwijs is geïnteresseerd. De lezer leert de stad Leiden op een heel andere manier kennen. De vele illustraties in het boek zorgen voor een plezierige lees- en kijkervaring.
Over de schrijfster
Anneke Boot (Den Haag, 1946) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde – met bijvak vaderlandse geschiedenis – aan de Rijksuniversiteit Leiden.
Van 1971 tot 1979 werkte zij als docent Nederlands. In 1979 maakte zij de overstap naar het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Zij werkte in leidinggevende posities aan een groot aantal projecten.
Daarnaast vertegenwoordigde zij Nederland gedurende tien jaar in de Governing Board van het Centre for Educational Research and Innovation van de OECD. Deelname aan de studies ‘Learning for Jobs’ en ‘Skills beyond School’ inspireerde haar om zich, na haar afscheid van het ministerie in 2011, verder in het vakonderwijs te verdiepen.
Haar lidmaatschap van de Leidse gemeenteraad (1982–1992) en haar activiteiten bij de Dirk van Eck Stichting / Historische Vereniging Oud Leiden waren aanleiding het zwaartepunt van de studie bij vakonderwijs in de stad Leiden te leggen.
Uiteindelijk leidde dit tot een proefschrift, waarvan dit boek de publieksversie is.