De Rijndijk, de Vinkweg, de Valkenburgseweg, de Ommedijkseweg en de Stevenshof waren oorspronkelijk Voorschotense wijken. Maar door de nijpende woningnood van de stad Leiden, midden jaren zestig, kwam er een grenswijziging. Na veel tegenstand van de gemeente Voorschoten en de bewoners van het betreffende gebied werd de noordkant van Voorschoten door Provinciale Staten aan Leiden toegewezen.
In deze uitgave komt de Voorschotense oorsprong weer tot leven. Met de vele foto’s en oude kaarten geeft dit boek een prachtig beeld van onder andere de vroegere grandeur van uitspanning de Groote Vink, het toen nog bescheiden begin van het Haagsche Schouw als veerhuis annex herberg en de levendige middenstand en de vele bedrijven aan de Rijndijk.
Ook worden de boerenhofsteden beschreven en de uitgebreide tuinderijen die in de Stevenshofjespolder lagen. Dit gedeelte van Voorschoten aan de Rijn had twee eigen kerken, een rooms-katholieke en een hervormde, en een eigen school. Bovendien waren er rond 1730 imposante buitenplaatsen: Zuiderveen, Overveen en Rhijnenburch.
Het komt allemaal weer tot leven in dit boek, waarvoor diverse ‘Rijndijkers’ zijn geïnterviewd en natuurlijk uitgebreid archiefonderzoek heeft plaatsgehad.
Jan H. M. Sloof (1944) is gepensioneerd archiefmedewerker van het Hoogheemraadschap van Rijnland en vertelt graag over zijn geboortedorp Voorschoten. Kennis daarvan deed hij vooral op bij het inventariseren van archieven en verzamelingen, en door verhalen van oudere Voorschotenaren.
Zijn voorgaande vierdelige serie Voorschotense Verhalen was een groot succes. Jan bezit het vermogen het verleden terug te roepen, niet alleen uit nostalgie. Door zijn gedegen onderzoek legt hij de geschiedenis vast en behoedt deze voor vergetelheid.