Ons Eiland, De geschiedenis van De Waard & de Zeeheldenbuurt is de fascinerende geschiedenis van een eilandje binnen de stad Leiden, waar de buurtbewoners sinds het ontstaan van de wijk een hechte gemeenschap vormen. Het verhaal werd geschreven door historicus Cor Smit en geïllustreerd door tal van verhalen van buurtbewoners. Naast veel historisch beeldmateriaal bevat het boek ook prachtige foto’s van het hedendaagse leven in de wijk door documentair fotograaf Chris de Bode.
De Zeeheldenbuurt is een eiland binnen de stad; aan alle kanten omgeven door water – de Oude en Nieuwe Rijn, Zijlsingel en het Rijn-Schiekanaal. De buurt is een mooi en intact voorbeeld van het bouwen voor mensen met een kleine beurs tussen 1880 en 1940. Ook is er veel industrieel erfgoed uit dezelfde periode bewaard gebleven.
De wijk ontwikkelde van meet af aan een hecht buurtleven. Verenigingen zoals speeltuinvereniging ‘Ons Eiland’ stonden aan de basis daarvan. Aan het eind van de twintigste eeuw doorbraken maatschappelijke veranderingen het isolement van de buurt. Ook de stadsvernieuwing in de jaren tachtig trok diepe sporen: de Zeeheldenbuurt was een van de wijken waar de spanningen het hoogst opliepen.
Cor Smit publiceert regelmatig over de geschiedenis van Leiden. Van zijn hand zijn onder andere Leiden met een luchtje. Straten, water, groen en afval in een Hollandse stad, 1200-2000 (2001) en Strijd om kwaliteit. De geschiedenis van de volkshuisvesting in de regio Leiden (2006). Smit schreef al eerder buurtgeschiedenissen, namelijk over Tuinstad-Staalwijk (2009), Vreewijk (2011) en Noordvest (2011).
Chris de Bode is documentair fotograaf. Hij won diverse prijzen, onder andere bij de World Press Photo Award en de Zilveren Camera. De Bode werkte o.a. voor Artsen zonder Grenzen, Greenpeace en National Geographic Magazine. In 2008 verscheen het boek Tour du Monde over wielerrondes in niet-westerse landen. Daarna volgde Onzeker Bestaan over werkende armen in Nederland.
Grafisch ontwerper Robert Muda heeft onder de naam Spacebar veel CD- en LP-hoezen voor o.a. De Dijk, Gruppo Sportivo, Hallo Venray, De Staat en Guus Meeuwis op zijn naam staan. Hij ontwerpt de huisstijlen en publiciteitsuitingen van o.a. Paard van Troje, Crossing Border en BorderKitchen. Voor Stadslab deed hij het ontwerp en de opmaak van het boek Leidse Pleinen (2011).