De Rijnsburgerweg, het Rapenburg, het Levendaal, de Haarlemmerstraat, het Plantsoen, ze zijn sinds de negentiende eeuw ingrijpend veranderd – en soms juist niet.
De Waalse kerk aan de Breestraat bleef fier overeind, het stadhuis veranderde door een brand ingrijpend, de Leidse Katoenfabriek aan de Herengracht verdween en de Waardgracht werd gedempt en vervolgens weer open gegraven. Gebeurt dat ook met het Kort Rapenburg? Of de Lange Mare?
Dit boek toont wat er in pakweg 125 jaar in Leiden gebeurde met onder meer de Stationsweg, de Grote Havenbrug, het Haagsche Schouw. Het is geschiedenis in beeld en woord, met af en toe een blik op de toekomst. Hoe de universiteit niet kwam op de plek waar nu het Van der Werfpark is. De Zijdgracht werd Korevaarstraat en de Paardensteeg Prinsessekade. Het paard, dat een trekschuit voorttrok, verdween van de Jan van Goyenkade. De Neksluisbrug, waar in oktober 1574 de Watergeuzen de stad binnenvoeren, heeft nog altijd een vitale functie. En wat er met de Kaasmarkt gaat gebeuren?
Driemaal een foto van dezelfde plek, geschoten in de late 19de eeuw, de jaren zeventig van de 20ste eeuw en de jaren twintig van de 21ste eeuw. De foto’s laten zo delen van de historie van Leiden zien. Voorzien van korte toelichtende teksten, over kunstenaars die aan de Haagweg een school kraakten, over een paardenhoofd aan de Kaiserstraat en waarin zelfs sprake is van een helderziende die in de Pieterswijk woonde.
Samengesteld door een projectgroep van de Historische Vereniging Oud Leiden.