(Uitverkocht - nog wel verkrijgbaar bij de Vereniging Oud Oegstgeest)
Dit boek beschrijft het gebied ten noorden van de Rijn, van Katwijk tot Leiderdorp, ten tijde van de Middeleeuwen. Van 500 tot 1400. Van de Merovingers tot onze voorouders.
Over de bevolkingsontwikkeling, het ontstaan en verdwijnen van de niet minder dan zeven of acht kastelen die er gestaan hebben, de grote burcht midden in Rijnsburg en het ontstaan van het 8e-eeuwse Groene Kerkje. Met vooral aandacht voor het reilen en zeilen van de ongeveer 400 mensen die er woonden. Hoe ze hun land bebouwden en onderworpen waren aan de grillen van de natuur en aan ziekten, zoals de pest die een kwart van hen het leven kostte. Maar ook over hun inspanningen zich te verdedigen tegen de invallende Vikingen, en over de oorlogen die uitbraken. Lieden als Floris de Vette, Kwade Wouter en Jan zonder Genade lieten hun sporen na.
De gegevens komen onder meer uit de onderzoeksresultaten van de opgravingen in Nieuw-Rhijngeest, een van de belangrijkste archeologische opgravingsgebieden van ons land.
Dit boek is niet alleen voor wetenschappers interessant. Door de toegankelijke stijl is het een aanrader voor iedereen die geboeid wordt door geschiedenis.