Hector Treub (1856-1920) is een bijzondere figuur in de medische wereld op de drempel van twee eeuwen.
Als hoogleraar in de obstetrie (verloskunde) en de gynaecologie (leer der vrouwenziekten) werkte hij in twee universiteitssteden: achtereenvolgens in Leiden en in Amsterdam.
Zijn blijvende betekenis is dat hij voor de gynaecologie de plaats opeiste die het vak verdient, namelijk naast en in één span met de obstetrie - in een tijd waarin vooral de operatieve gynaecologie nog in de kinderschoenen stond.
En hij maakte zich sterk voor de ontwikkeling van de vrouw, toen dat nog allerminst vanzelfsprekend was.
De kleurrijke en extravagante persoonlijkheid van Hector Treub loont een verhaal, dat hier geïllustreerd door tal van aansprekende anekdotes wordt verteld.
Zelfbewustzijn en eigenzinnigheid zijn de ‘studentikoze professor’ verre van vreemd. Ontwapenend vrolijk kan hij zijn, maar ook scherp sarcastisch. Meevoelend met zijn patiënten en studenten, krijgen die ook wel kritiek van hem te verduren. Zelfs een majesteit moet aan zijn weinig conventionele gedrag geloven …
Hector Treub is een medicus uit één stuk, maar tegelijk een mens van uitersten. In de door hem beoefende vakken staat hij op eenzame hoogte.