Precies 340 jaar geleden kwamen de eerste bewoners in het Meermanshof wonen. Maarten Meerman en Helena Verburg hadden een flink bedrag gestoken in het hof. Jacob Roman ontwierp het poortgebouw met zijn fraaie voorgevel.
De regenten van het hof doen hun werk in stilte, sinds 1823 altijd onbezoldigd. Wie waren zij en wat was hun functie in het dagelijkse leven? In het artikel van Rudi van Maanen zien we dat de familie Meerman tot de elite van de stad behoorde. Tot 1812 heeft er vrijwel altijd een Meerman in het regentencollege zitting gehad.
Behalve door regenten werd het hof ook bestierd door een portier. Die moest de regenten ‘gehoorzamen en onderdanig zijn’, en zorgen dat de bewoners ‘in liefde en eendracht met elkaar leven, niet kijven, vloeken, zwerven, lasteren, schelden, spotten, schimpen of een schandelijk leven leiden.’ Frits van Oosten beschrijft hoe dit niet altijd van een leien dakje ging.
In het artikel van Pieter-Jan De Vos en Berber Westerhof gaan we ondergronds: de waterkelders zijn van monumentale waarde en vervullen via de waterpomp uit 1780 nog steeds hun functie.
Kortom, het huidige college van regenten presenteert een klein boekje over een grote geschiedenis van een eigentijds hof.
Rudi van Maanen is emeritus hoogleraar Leidse geschiedenis. Frits van Oosten is bestuurskundige en schreef enkele boeken over Leiden in de negentiende en twintigste eeuw. Pieter-Jan De Vos is bouwhistoricus en Berber Westerhuis adviseur monumenten, beiden bij Erfgoed Leiden en Omstreken.