Jan van Heukelom & Jan Siegenbeek van Heukelom: ‘De Engelse Industriële Revolutie, beleefd door een Leidse lakenfabrikant’.
In 1779 verwierf de lakenfabrikant Jan (2) van Heukelom de Eereprys met zijn antwoord op de vraag van het Provinciaalsch Utrechts Genootschap: “Hoe trekken we Holland uit het slop”.
Hij, zijn zoon Jan (3) en zijn kleinzoon Jan (4) constateerden dat hun bedrijf internationaal niet goed meer kon concurreren. Duidelijk was de technologische - en daarom ook economische - voorsprong van de Engelse industrie. Dus reisde Jan (4) in 1805 naar Engeland om daar kennis van te nemen. Hij schreef een interessant reisverslag, dat nu - enigszins gemoderniseerd - als boek verschijnt.
Het boek bestaat uit het verslag van de reis naar Engeland van Jan (4) van Heukelom, voorafgegaan door een inleiding die het positioneert in de tijd. Daarna komen drie verslagen waarin de bewerker van het reisverslag, betachterkleinzoon Jan (8) Siegenbeek van Heukelom, en zijn vrouw delen van zijn reis nareisden. Tenslotte is er een hoofdstuk dat de algemeen geïnteresseerde lezer wegwijs maakt in de vaktermen van de textielindustrie anno 1805.
Een gevolg van deze reis was dat Jan (4) in 1816, als eerste in de Nederlandse Textielindustrie, een Boulton & Watt stoommachine aanschafte en in bedrijf nam in de lakenfabriek F. van Lelyveld Wmz & Co, waarvan hij eigenaar was. Een gedenksteen in de Zamenhofstraat, in 1992 aangebracht door de Stichting Industrieel Erfgoed Leiden (STIEL), herinnert daaraan.