Dr. Arjen Looyenga (1945-2007), architectuurhistoricus en bewoner van Amsterdam Zuid-West, beschrijft in deze publicatie een vijftigtal architectonisch markante en soms minder opvallende gebouwen in zijn deel van Amsterdam.
Zuid-West, een onderdeel van het befaamde Plan Zuid van architect H. P. Berlage, werd bebouwd toen de Amsterdamse School juist tot het verleden behoorde en bouwmeesters nieuwe wegen insloegen. Vaker dan op het eerste gezicht lijkt, heeft de beschreven architectuur een interessante geschiedenis. Zo laat Looyenga onder andere zien, waar de bouwers hun inspiratie opdeden. Vaak ver buiten de stad: in het moderne bouwen van de Amerikaanse bouwmeester Frank Lloyd Wright, in het Italie van de Renaissance of - bij de Christian Sciencekerk in de Richard Wagnerstraat - in de Byzantijnse tijd. Ook kijkt hij naar de bouwgeschiedenis van toppers als de Lutherkapel, het Amsterdams Lyceum en het Minervaplein. Zo 'leert' hij zijn publiek als het ware wat er aan een gebouw valt af te lezen door er met meer aandacht naar te kijken.
Door de brede achtergrondinformatie stijgt deze bundel ver uit boven de doorsnee architectuurgids en is een 'must' voor iedereen die wezenlijk is geïnteresseerd in de architectuur in Amsterdam Zuid.